Wine

Firriato: the Terroir of Favignana island
The estate of Calamoni which soil consist in quaternary bio-calcarenite, is the perfect example...
Vine pruning in the Cavanera Etnea estate and in the other contrada of Etna
Etna is a natural oenological laboratory dedicated to excellence that always needs care and attention to extract the best...
Pruning Vine in the Trapani Countryside
With its 420 hectares, divided among the estates of Baglio Sorìa, Borgo Guarini, Dàgala Borromeo and Pianoro Cuddìa, according...
Bubbles and bubbles for the New Year’s Day 2019
2018 is about to end and for those who are ready to have fun Firriato advises Sicilian bubbles at...
Four ideas for your Christmas gift
On the Etna Volcano, Firriato produces wines representing the authentic...

Sustainability

Harvest

Firriato Grape Harvest 2018
The hot heart of the volcano, the north-west sun and the wind of the...
September in the Trapani countryside, between wine and grape harvest
Trapani is the heart of Firriato. This is the place...
All set for 2018 grape harvest at Firriato winery
Vineyard activities are always ongoing but when summer is around...

I Videos

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Firriato Winery
Firriato Winery, Authentic Terroir
Uploads
  • Vendemmia 2017
  • Una storia di vino
  • Vendemmia 2016

Un vino al giorno - Harmonium

Federico Lombardo di Monte Iato ci racconta il principe dei vitigni rossi siciliani il Nero d'Avola e il nostro Harmonium.

Un vino al giorno - Ribeca Perricone

Federico Lombardo di Monte Iato ci racconta la storia del Perricone, vitigno autoctono siciliano, e del Ribeca.

Vendemmia 2019, Zibibbo per infusione - parte 3

Questa vendemmia tardiva di uve Zibibbo, prevede la raccolta dei grappoli surmaturi, da cui otterremo un vino base, dove mettere in infusione i grappoli passiti. Da questo processo, nascerà L’Ecrù, passito di punta dell’azienda. This “Zibibbo late harvest” includes the collection of overripe bunches, from which we will achieve a “base wine”, where the raisin bunches are put into infusion. This’s the process giving birth to L’Ecrù, the company's passito

Vendemmia 2019, il Nero D'avola dell'Harmonium

Il Nero D'Avola, il principe degli autoctoni siciliani! è arrivato il suo momento in questa particolare annata fresca nei mesi primaverili e calda in quelli estivi. Le uve sono belle, succose e gustose, ci aspettiamo un Harmonium 2019 interessantissimo! Nero D'Avola, the prince of the Sicilian natives! its moment has arrived in this particular cool vintage in the spring months and hot in the summer months. The grapes are beautiful, juicy and tasty, we expect a very interesting Harmonium 2019!

Vendemmia 2019, Zibibbo al giardino degli appassimenti - parte 2

Siamo nel vivo della vendemmia, adesso è arrivato il momento dello Zibibbo da mettere al sole per il nostro passito l'Ecrù. Una volta tagliati i grappoli verranno messi a riposare nel giardino degli appassimenti di Borgo Guarini fino a quando non avranno raggiunto il giusto grado di appassimento. We are at the heart of the harvest, now the time has come for the Zibibbo to put in the sun for drying process the Ecru. Once cut the bunches will be placed to rest in the garden of the withering of Borgo Guarini until they have reached the right degree of drying.

Vendemmia 2019, Zibibbo di Firriato in appassimento - parte 1

Siamo nel vivo della vendemmia, adesso è arrivato il momento dello Zibibbo da mettere al sole per il nostro passito l'Ecrù. Una volta tagliati i grappoli verranno messi a riposare nel giardino degli appassimenti di Borgo Guarini fino a quando non avranno raggiunto il giusto grado di appassimento. We are at the heart of the harvest, now the time has come for the Zibibbo to put in the sun for drying process the Ecru. Once cut the bunches will be placed to rest in the garden of the withering of Borgo Guarini until they have reached the right degree of drying.
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The heroes

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