Wine

Firriato: the Terroir of Favignana island
The estate of Calamoni which soil consist in quaternary bio-calcarenite, is the perfect example...
Vine pruning in the Cavanera Etnea estate and in the other contrada of Etna
Etna is a natural oenological laboratory dedicated to excellence that always needs care and attention to extract the best...
Pruning Vine in the Trapani Countryside
With its 420 hectares, divided among the estates of Baglio Sorìa, Borgo Guarini, Dàgala Borromeo and Pianoro Cuddìa, according...
Bubbles and bubbles for the New Year’s Day 2019
2018 is about to end and for those who are ready to have fun Firriato advises Sicilian bubbles at...
Four ideas for your Christmas gift
On the Etna Volcano, Firriato produces wines representing the authentic...

Harvest

Firriato Grape Harvest 2018
The hot heart of the volcano, the north-west sun and the wind of the...
September in the Trapani countryside, between wine and grape harvest
Trapani is the heart of Firriato. This is the place...
All set for 2018 grape harvest at Firriato winery
Vineyard activities are always ongoing but when summer is around...

The heroes

Firriato: the Terroir of Favignana island
The estate of Calamoni which soil consist in quaternary bio-calcarenite, is the perfect example...
Vine pruning in the Cavanera Etnea estate and in the other contrada of Etna
Etna is a natural oenological laboratory dedicated to excellence that always needs care and attention to extract the best...
Pruning Vine in the Trapani Countryside
With its 420 hectares, divided among the estates of Baglio Sorìa, Borgo Guarini, Dàgala Borromeo and Pianoro Cuddìa, according...

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Firriato Winery
Firriato Winery, Authentic Terroir
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  • Vendemmia 2017
  • Una storia di vino
  • Vendemmia 2016

Un vino al giorno - Harmonium

Federico Lombardo di Monte Iato ci racconta il principe dei vitigni rossi siciliani il Nero d'Avola e il nostro Harmonium.

Un vino al giorno - Ribeca Perricone

Federico Lombardo di Monte Iato ci racconta la storia del Perricone, vitigno autoctono siciliano, e del Ribeca.

Vendemmia 2019, Zibibbo per infusione - parte 3

Questa vendemmia tardiva di uve Zibibbo, prevede la raccolta dei grappoli surmaturi, da cui otterremo un vino base, dove mettere in infusione i grappoli passiti. Da questo processo, nascerà L’Ecrù, passito di punta dell’azienda. This “Zibibbo late harvest” includes the collection of overripe bunches, from which we will achieve a “base wine”, where the raisin bunches are put into infusion. This’s the process giving birth to L’Ecrù, the company's passito

Vendemmia 2019, il Nero D'avola dell'Harmonium

Il Nero D'Avola, il principe degli autoctoni siciliani! è arrivato il suo momento in questa particolare annata fresca nei mesi primaverili e calda in quelli estivi. Le uve sono belle, succose e gustose, ci aspettiamo un Harmonium 2019 interessantissimo! Nero D'Avola, the prince of the Sicilian natives! its moment has arrived in this particular cool vintage in the spring months and hot in the summer months. The grapes are beautiful, juicy and tasty, we expect a very interesting Harmonium 2019!

Vendemmia 2019, Zibibbo al giardino degli appassimenti - parte 2

Siamo nel vivo della vendemmia, adesso è arrivato il momento dello Zibibbo da mettere al sole per il nostro passito l'Ecrù. Una volta tagliati i grappoli verranno messi a riposare nel giardino degli appassimenti di Borgo Guarini fino a quando non avranno raggiunto il giusto grado di appassimento. We are at the heart of the harvest, now the time has come for the Zibibbo to put in the sun for drying process the Ecru. Once cut the bunches will be placed to rest in the garden of the withering of Borgo Guarini until they have reached the right degree of drying.

Vendemmia 2019, Zibibbo di Firriato in appassimento - parte 1

Siamo nel vivo della vendemmia, adesso è arrivato il momento dello Zibibbo da mettere al sole per il nostro passito l'Ecrù. Una volta tagliati i grappoli verranno messi a riposare nel giardino degli appassimenti di Borgo Guarini fino a quando non avranno raggiunto il giusto grado di appassimento. We are at the heart of the harvest, now the time has come for the Zibibbo to put in the sun for drying process the Ecru. Once cut the bunches will be placed to rest in the garden of the withering of Borgo Guarini until they have reached the right degree of drying.

Tutto è pronto per l'inizio della vendemmia 2019

Everything is ready for the beginning of the 2019 grape harvest, here we are in the vineyard carrying out the monitoring processes to understand when the time is right to start this wonderful 100-day adventure, from Trapani to Etna Volcano, passing through the little island of Favignana.

La potatura del vigneto prefillossera a Cavanera Etnea, Firriato

Prezioso. È questo l'aggettivo più adatto per definire il vigneto pre fillossera che si estende lungo il profilo di una sciara all'interno del vigneto delle meraviglie della tenuta di Cavanera Etnea. Quando, a partire dalla seconda metà del XIX secolo, la fillossera si diffuse in tutto il continente europeo, le devastazioni si registrarono su larga scala anche tra i vigneti siciliani; eppure, in alcuni esemplari sono sopravvissuti come le sculture di natura presenti nel nostro vigneto a Cavanera, che non hanno mai smesso di produrre. I grappoli di Nerello Mascalese e Cappuccio, così, fioriscono da piante con oltre un secolo e mezzo d'età, coltivate con un sistema di allevamento ad alberello e regolate da una potatura corta. Precious. This is the most suitable adjective to define the pre phylloxera vineyard that extends along the profile of an ancient lava flow,within the marvelous vineyard of the Cavanera Etnea estate. In 1863When, The phyllosera arrived in Europe around the second part of XIX century the devastations were recorded on a large scale even among the Sicilian vineyards; some of them survived the invasion and part of the most precious as real natural sculptures are safeguarded in our vineyard in Cavanera, which have not stopped producing. The clusters of Nerello Mascalese and Cappuccio, thus, flourish from plants with over a century and a half of age, cultivated with a system of tree-breeding and regulated by a short pruning.

Potatura Baglio Sorìa

In Sicilia, come in tanti altri contesti viticoli, i cambiamenti climatici influenzano la coltura della vite di anno in anno e con sempre maggior intensità. Baglio Sorìa, nell'agro di Trapani, non fa eccezione, e Firriato, di volta in volta, è chiamata a intervenire in vigna per assicurare alle piante un corretto sviluppo. Per una varietà tardiva come il Cabernet Sauvignon, che in blend con il Merlot, dà vita al top wine Camelot. È fondamentale applicare una potatura povera che lasci un ridotto carico di gemme fruttifere per pianta, circa sei. Queste operazioni consentono di ridurre al minimo gli interventi successivi garantendo alla piante, e quindi alle uve, una corretta maturazione. In Sicily, as in many other viticultural contexts, climate change increasingly affects viticulture of the vine year after year. The Baglio Sorìa estate is not an exception, and Firriato, from time to time, is called to deal with the vineyard to ensure a proper development of plants. For a late variety such as Cabernet Sauvignon, that Firriato blends with Merlot for one of the top wine : Camelot, the winery prefers using operation focused on reducing fruiting buds per plant, about six. These operations ensure to decrease further operations on the plant, allowing a correct maturation.
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